Idrott skapar starka människor

Idrott är i dag något som ålänningarna vårdar och hyllar. Våra lag i olika sporter kämpar inte bara för sin egen skull. De vinner för hela samhället och deras förluster delas av många. Våra idrottsstjärnor utgör viktiga förebilder och inspiratörer till unga ålänningar. Och äldre. Genom att konkurrera med andra lär man sig själv bli bättre. Idrottens framgångar har därmed inte bara stannat hos utövarna. Det finns många exempel på hur människor vana vid hård träning och små steg efter idrottskarriären tar sig an andra uppgifter, samhälle och näringsliv till fromma. 

De aktiva lär sig ta ansvar, ledarna lär sig att visa andra vägen framåt, samarbete är nyckelordet. I dag är det många ålänningar som genom att ha fostrats inom idrotten är redo för större och tyngre uppgifter.

Jag har sett stordåd uträttas inom den idrottsvärld som följt mig genom livet. Jag har sett öbor utvecklas över hela världen tack vare sport och den konkurrens som kommer ur tävlan på lika villkor. Idrott och samhällsbygge har mycket att lära av varandra. Respekt för andras förmåga, insikt kring vikten av hård träning, mod, list och uthållighet, för att nämna några egenskaper.

IFK Mariehamn och öspelen är två organisationer som på riktigt gjort skillnad i världen. IFK är en förebild och en angelägenhet för alla ålänningar. Det är på riktigt hela Ålands lag. Öspelen har fört unga ålänningar ut i världen och tagit världen till våra egna hem. Det är både viktigt och utvecklande. Därför måste jag minnas lite med hjälp av några bilder från den gångna sommaren! Alla bilder är tagna av fotografen Jason Swain på Isle of Wight.



Den här gruppen människor utgör alla delegater i International Island Games Association. Efter varje årsmöte, i samband med NatWest Island Games (öspelen), samlas vi för en stor gruppbild. I somras regnade det vilket gladde sponsorn som stod för paraplyer!
Inför finalmatchen i fotboll mellan Isle of Wight och Guernsey ställde sig alla spelare upp på en linje och presenterades för varandra, för publiken och för mig. Det kändes högtidligt. Isle of Wight vann med 4-2 efter en osannolikt spännande match som gick till övertid inför 2.000 jublande hemmaåskådare.
Jag är långt ifrån ensam om att se in i ryggtavlan på löparlegenden Sebastian Coe. Det gjorde i ärlighetens namn de allra flesta då det begav sig. I dag är Lord Coe chef för London-OS.
Seb Coe kom till Isle of Wight för att öppna öspelen. Vi gick tillsammans kanske 500 meter från ett ställe till ett annat. Längre tog det inte för att inse att mannen fortfarande har klipp i steget. Med på bilden är hans assistent som jag tyvärr glömt namnet på och David Ball, ordförande för Isle of Wight-organisationen.
När det gäller allt som har med muskler att göra ligger de flesta i lä när Andy Frost hugger i. Andy som är hemma från Isle of Wight ligger nu i hårdträning för försöka nå OS som går i London nästa år.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg