Lite mer om eurokrisen

Har en god och klok vän som nu och då ger sin syn kring tillståndet i landskapet, nationen och den övriga världen. Det är viktigt och nyttigt. Senaste mejlet mejslar ut flera viktiga frågor:


”Jag vet inte så mycket om hur stor krismedvetenheten är hos den genomsnittlige åländske lagtingspolitikern men jag vågar ändå påstå att det definitivt inte skadar att påminna om det ohållbara läget inom EMU så ofta det är möjligt. Tror att det är få som inser att det inte är Grekland som är det stora hotet utan Italien, Europas tredje största ekonomi. Den italienska statsobligationsräntan parkerar i dag på morgonen fortsättningsvis på över 6 procent, det är ohållbart.
NN”

Så är det. När matematiken och ekonomierna får bestämma ser framtiden inte så värst ljus ut. Vi kan, enligt några av domedagsekonomerna, så småningom tvingas in i en situation som äventyrar EMU, EU, det åländska skatteundantaget och mycket mer vi tagit som självklart. Men. Det kan också vara då som möjligheterna finns. Tänker ibland på min gamle vän Helge Sölgén som gick bort för någon månad sedan. Han var en man som gick genom många svårigheter längs med sin väg i livet men han glömde aldrig bort att kisa efter ljuset i tunneln. Ett av hans många favorituttryck var: ”Låtom oss aldrig förtröttas att göra det goda!” (Den ursprungliga källan till detta var för övrigt Julius Sundblom.)

Kanske är det där vi är i dag. Ur kriser har det alltid fötts möjligheter. I går, i dag och i morgon.

Hur det än är med denna kris och vad den ska utvecklas till är det viktigt att instruktionerna för att hantera den är fasta och konkreta. Man kan lyssna till många och tänka på mycket. Sist och slutligen är det ett starkt ledarskap som krävs. Det är höstens och de kommande årens verkliga utmaning. För alla åländska politiker och alla ålänningar, inklusive mig själv. Det gör en väldigt ödmjuk.

Om man någonsin tvivlar på människans förmåga, är det bra att ta en avstickare till exempelvis Louvren i Paris. När man ser sakerna som finns där inser man att allt, precis allt, är möjligt. Här står vetenskaperna och konsterna sida vid sida, till inspiration och vägledning för nutidens och framtidens människor.


Kommentarer

  1. Intressant aspekt Jörgen! En tanke som slog mig denna lördagseftermiddag gäller utmaningar det åländska lagtinget ställts inför under de senaste 20 åren... Har vi egentligen haft någon kris värd namnet där vi verkligen ställts på prov? Slite löste sig med att de flesta kunde gå över till andra rederier tids nog ... Men har vi på allvar ställts på prov? Min känsla är att politiker på Åland mest behövt ta ansvar för att fördela medel till olika investeringar, bygga badhus, golfbana el KK-hus. Alltså har man i nutid inte ställts inför några som helst svåra utmaningar? Jag kanske har helt fel, men tanken intresserar mig.

    Trevlig lördagkväll !

    SvaraRadera
  2. När Åland och Finland gick in i EU sattes åländska politiker på prov på riktigt. Det enklaste hade varit att gå med som alla andra. Det svåraste var att kräva undantag i en union som avskydde undantag. Många var de jurister som då sade att det var omöjligt. Men det gick. Med hjälp av politisk envishet, list och hårt arbete har Åland de undantag som nu gör samhället rikt och blomstrande. Efter det har kanske mycket tid gått åt till medelfördelning. Men EU-inträdet, klumpsummesystemet och många andra svåra avgöranden visar att kunskapen finns där och kan plockas fram då det är nödvändigt. Ha en trevlig arbetsvecka!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg