En glimt från vardagen

I går godkände lagtinget efter omröstning en lag som i praktiken omöjliggör odling av genetiskt manipulerade jordbruksprodukter (GMO) på Åland. De partier som var emot lagförslaget var oppositionen Liberalerna och Ålands framtid, vi andra sade ja. Inte så mycket för att de (Lib och ÅF) gillar GMO-odling som för att de med vitnande knogar höll sig fast vid detaljer i lagstiftningen. Frågeställningen liknade på sätt och vis striden om Sottunga för någon månad sedan, nämligen om man när båten är på väg att sjunka ska använda ett ämbar av plast istället för ett ämbar av stål. Det var inte ändamålet med lagen som ifrågasattes utan verkningarna av vad som kan hända när den ska tillämpas. Och sånt är liksom vädret svårt att förutspå.

Striden handlar om vad som händer såvitt en GMO-odlare (som till följd av den nya lagen under den närmaste framtiden aldrig kommer att påträffas på Åland) kontaminerar grannens gård med nånting (vad vet faktiskt ingen). Regeringen föreslår i lagförslaget att landskapet i sådana fall kan agera mellanhand och lösa den ekonomiska biten av tvisten för att sedan ge sig på den som felat. Liberalerna och Ålands framtid vill att det ska bli ett civilrättsligt förfarande i en vanlig domstol. Det tyckte också i ärlighetens namn Finans- och näringsutskottet (där jag själv ingår) i sitt utlåtande till det utskott som ägde frågan, Social- och miljöutskottet. Men ni hör själva. Det är som att strida om vilket straff som ska drabba den första människa som kan flyga med egna vingar. Eftersom GMO i allt väsentligt och i praktiken är förbjudet kommer problemet inte att uppstå. Just nu.

Därför valde jag till sist att följa regeringens linje och rösta för den nya lagen. För sist och slutligen står det faktiskt att landskapsregeringen kan, inte skall, agera den där mellanhanden. Men i rättvisans namn, undrar jag fortfarande om lagen alls är nödvändig, GMO kanske ter sig skrämmande i dag. Men i morgon kan det bli en nödvändighet för att hålla alla jordens miljarder människor vid liv. Det vi fruktar i dag är i morgon en räddning, det har historien visat många gånger om.

Det finns gott om skräckpropaganda kring GMO-produkter. Men om det kanske också finns nåt bra i de genmodifierade produkterna kommer vi på Åland i vart fall inte att upptäcka. För här är det nu i praktiken förbjudet.

Kommentarer

  1. Slutligt beslut var klok!Jag har rätt person i spakarna på borgen!Bra Centern ock JP! LP.

    SvaraRadera
  2. http://www.srfood.org/index.php/en/component/content/article/1-latest-news/1174-report-agroecology-and-the-right-to-food

    Så fortfarande vem behöver GMO ?

    Kim Pihl

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg