Så blev det juni till sist

1 juni. Skolavslutningar, blommor i håret. Dans, skratt och glädje, förväntan, förhoppningar och förtroligheter. Det finns ju som bekant inget som går upp mot sommaren på Åland. Värme, sol och bad och sena samtal i ljuset som aldrig försvinner. Låga röster som byter åsikter, vrider och vänder på argument och fortsätter prata. Den tiden börjar nu och borde aldrig sluta men tar en paus när höstens mys kommer tillbaka. Det är ju det härliga med alla årstider att tillvaron aldrig blir långtråkig.

Och därmed är jag en av dem som levererar plattityder i sommar. För precis som den inledningen är de flesta av de högtidstal som i dagarna och nästa vecka levereras från podier över hela Åland och resten av Norden. Tänk om någon skulle ställa sig upp och frankt förklara. ”Medborgare, ja, sommaren är här, men nej, ledigheten kan ni glömma. Med tanke på det läge vi för ögonblicket befinner oss i kan ni fetdissa sommarlovet. Ni ska arbeta för att vi tillsammans ska få ordning på finanserna. I varje fall alla vi som bor i Grekland, Spanien och Italien.”

Håll med om att det vore coolt. Tills man byter ut de länderna mot Åland, Finland och Sverige. Då vore det enklare att hålla sig för skratt. Ändå är det precis vad vi i norra Europa vill att de i södra Europa ska göra. Förändra sin vardag till lite mer som vår. Och så är vi förvånade att de stretar emot... Kom igen nu, vad skulle vi själva ha gjort om någon bad oss ändra vårt invanda beteende. Just det. Ingenting.

Och däri ligger själva kärnan i den europeiska problematiken. Men strunta i det för ögonblicket. För sommaren ÄR här!

Hittade bara denna bild på en skolavslutning. Kanske för att de åländska grundskolorna slutar först nästa fredag. Men fin är bilden ändå!
1 juni är på flera andra sätt en speciell dag. I synnerhet just i år då det äntligen är fredag! Men även annars.

Beatles, javisst!

Den 1 juni 1967 släppte Beatles Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Då var jag ett och ett halvt år gammal och oskyldig till allt.

Den 1 juni 1980 lanserades CNN. Jag var 15 år och skulle snart bli nyhetsnarkoman. Det blev jag ett tag men är numera avvänjd.

Den 1 juni 1992 öppnades Bromma flygplats för trafik. Förra veckan var jag 47 år och flög därifrån till Ronneby.

Den 1 juni 1998 inrättades Europeiska centralbanken. Jag var då 33 år gammal och begrep inte bättre. I dag begriper jag mer, men mindre, typ. Och det mesta fortsätter skaka. I takt med att vi ordentliga länder från norra Europa försöker berätta för länderna i södra Europa, de som byggde tempel medan vi fortfarande satt i träd och bytte ekorrskinn med varandra, att de måste ändra sitt beteende och arbeta hårdare.

Med det förklarar vi officiellt att fredagen är här. Ha ett fint veckoslut och var snälla mot varandra!

Kommentarer

Populära inlägg