Nervös höst i Europa

Den första hela dagen i Bryssel inledde vi i EU-kommissionens kontor. Där mötte vi Heidi Jern som till vardags jobbar för Jyrki Katainen som i dag var bortrest. Heidi berättade att det bara i huvudkontoret Berlaymont arbetar 2.500 personer. Varje kommissionär (det finns 28 personer samt president Juncker som jag för övrigt skrev till i samband med valet!) har cirka tjugo tjänstemän till sitt förfogande.



Just nu går många i kommissionen och väntar på olika saker. Dels att de sista kommissionärerna klarar parlamentets nålsöga och dels på den kommande ekonomiska prognosen som kommer den 4 november. Den optimism som världen och Europa kände i våras har nu, till följd av det geopolitiska läget och en nedgång i världsekonomin, förbytts till nervositet. Det råder också viss självkritik inom kommissionens väggar till följd av läget i Ukraina, Syrien, ebola och så vidare. Medan alla har diskuterat den interna ekonomin har delar av världen utanför ramlat samman eller är på väg att göra det.

Därefter gick vi vidare till EU-parlamentet och träffade först den rikssvenska EU-kämpen Marit Paulsen. Hon är en frisk fläkt på precis alla vis och berättade utförligt om sitt arbete i miljöutskottet, fruktan för antibiotika och djävulen i frihandelsavtalet mellan USA och EU. ”Det blir bra när det gäller stora saker som flygplan och fartyg och bilar och sånt. Men det kommer att bli problem kring livsmedlen eftersom vi ser så olika på dem. Vi är livrädda för klordoppade broilers och amerikanarna tror vårt nötkött ger dem galna kosjukan”, säger Paulsen.

Nils Torvalds fortsatte med en dragning över det ekonomiska läget och gjorde, som alltid, ett seriöst, påläst och välformulerat intryck. Han har i sitt tidigare liv bott många år i Ryssland och analyserade det spända läget i öst. ”Rysslands industriella framgångar började i Ukraina. Allt var uppbyggt kring låga priser och det har nu hunnit i kapp ryssarna och det får Ukraina betala”, sade ungefär Torvalds.

Svenske succémannen Fredrick Federley tog sig till EU-parlamentet på personliga röster och jobbar nu hårt för att bli hela Sveriges röst i Europa. Han propagerar för snus framom cigg och har engagerat sig djupt i hållbarhetsfrågor och energiomställningen. ”Det finns stora ekonomiska vinster att göra på att välja den gröna vägen. Bland de som är pådrivande finns i dag IKEA som redan är bättre än sina konkurrenter på hållbarhetstänk och därför vill ha ännu hårdare regler.”

Det går inte att kort sammanfatta allt som sades denna intensiva EU-dag men för egen del växte såväl mina insikter som åsikter kring nödvändigheten av ett enat Europa. Det är ingen enkel uppgift att få ihop allt men jag delar Nicke Torvalds analys:
”Om inte den här kommissionen klarar av att få fart på Europa under de kommande fem åren, då går hela rasket på grund!”

I går handlade det om första intrycket och konst och, givetvis, träning!


Här i ett av EU-kommissionens många mötesrum kommer så småningom Finlands kommissionär Jyrki Katainen att leda ordet. På bilden är det Harry Jansson som letar en bra plats.
Pampiga byggnader råder det absolut ingen brist på i Bryssel.
Flaggorna utanför parlamentsbyggnaden är tjugoåtta till antalet men borde naturligtvis vara tjugonio!
Det finns alla möjliga sorters demokratipriser som delas ut till välförtjänta mottagare. Sakharov-priset är ett av dem. 
Marit Paulsen slet sig fri från sina möten och kom över för att berätta om sitt jobb i Europa.
Nils Torvalds var vård värd och gjorde sitt yttersta för att alla skulle trivas.
Bland mycket annat vi diskuterade kom sjöfartsfrågorna högt upp. Jag själv, i mitten, har ett uppdrag att rapportera om shippingens vardag till BSPC. Mats Löfström, till vänster, jobbar som assistent till Nils Torvalds och har haft stort inflytande i europeisk sjöfartspolitik. 
Centerkollegan Fredrick Federley är både kunnig och vältalig och gav prov på en sund EU-inställning. Du kan följa honom på Twitter här.

Kommentarer

Populära inlägg