Gästledare och en vision

Bilden togs på Torggatan tidigare i sommar av Stefan Öhberg.
Tidningen Nya Åland delar i sommar med sig av sin ledarsida för att presentera några politiska ambitioner inför framtiden. Året är 2035 och vad som helst kan såklart hända. Så här är det enligt mig. Trevlig läsning!

Åländsk patient fick konstgjort öga
Åland, måndagen den 31 december år 2035. Året slutar som det började med isande kyla, gott om snö, starka isar och fler ålänningar. Vi är nu 38.273 stycken. Det är inte längre sant att vintrarna var bättre förr. De är bättre nu, till följd av det långsiktiga arbete för en hållbar miljö som börjar visa resultat över hela världen men tydligast i Östersjön. När alla länder runt vårt innanhav i början av 2000-talet insåg situationens allvar hände det grejer. Industrierna på land minskade sina utsläpp och sjöfarten gick över till ett lite mindre giftigt bränsle – jodå, man visste inte bättre på den tiden – som var vanligt innan alla började köra med LNG.

Jord- och vattenbruken anpassade sin produktion av livsmedel till konsumenternas nya och självklara regel – ju renare mat, desto högre pris. Själv minns jag mycket väl dilemmat på 2010-talet. Istället för att köpa bra mat och leva i nuet valde folk att åka på semester till andra sidan jorden; jepp, vi var inte kloka förr i tiden.

Det var först när ingen längre kunde stå emot de ständiga hälsolarmen som den breda allmänheten insåg att kvaliteten i den egna vardagen var mer värdefull än några veckors strandhäng. Kanske kan vi tacka den ökande medvetenheten för våra nya levnadsvanor. Framför allt var det de sociala mediernas intåg på marknaden för över fyrtio år sedan som gjorde skillnad. Plötsligt var folk mer informerade än tidigare då gammelmedierna satte agendan i samhället. Facebook, som numera knappt någon minns skapade kommunikation på ett sätt som världen dittills inte sett. I kväll säger vi tack till året som gått och minns årets…

...miljonresenär

Herr Harri Kanto blev den tiomiljonte passageraren att åka med podden mellan Helsingfors och Stockholm. Hans far som var en av de som uppfann de allra första modellerna av mobila telefoner (Nokia) skulle varit stolt. Harri själv är 62 år i dag och pendlar mellan huset vid stranden i Salo och jobbet som stadsguide (på finska) i Stockholm och Uppsala. Från poddens huvudkontor i Mariehamn bjuds herr Kanto på fria resor under hela nästa år.

...jättefångst

En lax på 22,6 kilo blev bytet för de fyra trollingfiskare från Southampton som tillbringade en helg på Åland i maj och nu vill stanna längre tider och njuta av hela Åland, året runt. ”Om man kan, varför ska man inte bo i världens bästa vardag”, löd deras retoriska fråga. Den som vinner vårens stora och internationellt hyllade trollingträff, den fyrtiofjärde i ordningen, vinner en femårig vistelse i det nybyggda bostadsområde på Svinö, den lilla holme som möter alla fartyg i Västerhamn.

...resenär

Tyvärr är det omöjligt att utse bara en. Svaret är alla de besökare som vallfärdat till Åland i jakten på den perfekta semestern. Arbetet med att göra Östersjön ren igen har resulterat i en oanad resandeström från nersmutsade storstäder över hela världen. Det är inte så konstigt. För första gången någonsin har urbaniseringen inte tilltagit. Kryssningfartygen som drar fram mellan Östersjöns olika städer med Mariehamn som självklart besöksmål har fortsatt växa och formligen skriker efter arbetskraft.

...bragd

Att Åland skulle kvalificera sig till ett EM-slutspel i fotboll betraktades som ett uselt skämt i början av århundradet. Sedan skrällde Island i ett EM år 2016 och UEFA började inse vikten av småskalighet och nu står vi där, mycket tack vare arbetet inom IFK Mariehamn som i höstas vann finländska ligan för sjunde året i följd.

...sommarplåga

Åja, försök inte, ni vet vilken jag menar. “Green Island, Blue Sea”; den där låten som var resultatet av en musiktävling i Aland Music Academy (det som förr i världen kallades Ålands musikinstitut). Ni har alla nynnat på den, dansat till den och svurit att sådan musik är bedrövlig, entonig, svår att sjunga med i och… alldeles, alldeles underbar. Dessutom har amerikanska Billboardlistan, som den toppade i sexton veckor, sällan haft fel.

...mirakel

Ett rent liv och en trygg och jämställd tillvaro gör skillnad och därför lyckades man i höstas under uppmärksammade former plantera in ett konstgjort öga i en blind patient på ÅHS. Kirurgen Kathleen Surrey som höll i operationen bor på Vårdö. Hennes första Ålandsbesök gjorde hon för sju år sedan då hon reste i sin förfaders spår och blev fascinerad av den åländska historien och sin egen farfarsmorfarsfarbror Charles Davis Lucas som var den förste mottagaren av brittiska Victoriakorset i samband med striderna i Bomarsund. “Great story”, sade hon och bestämde sig för att bli ålänning.

Gott slut och gott nytt 2036. Själv ser jag mycket fram mot att se Åland spela EM-slutspelet i fotboll i juni. Särskilt skoj att se hur Danmark, Norge, Sverige och Finland lyckas samarbeta kring arrangemanget. Det var en lång färd innan länderna inom ramen för Förbundsrepubliken Norden lyckades.
Åländsk Center
Jörgen Pettersson
Ordförande

Kommentarer

Populära inlägg