Sjöfartshistoria på riktigt

Kryssningsfartyget Azores anlände till Mariehamn tidigt i morse. Genom åren har hon haft många namn och hennes öden är fler än det är möjligt att räkna upp, i vart fall här. Azores byggdes redan 1948 som Stockholm på varvet Götaverken i Göteborg. Beställare var anrika Svenska Amerika Linien och hon byggdes för oceanfart och gjord för att hålla.

Natten den 25 juli är 1956 kolliderade denna Stockholm med atlantångaren och lyxkryssaren Andrea Doria i tät dimma utanför sjöfartsstaden Nantucket i USA. För den litterärt intresserade var det även här som Moby Dick utspelade sig.

Kollisionen är en av shippingvärldens mest omdiskuterade och utgör ett ständigt inslag i alla sjöfartsutbildningar över hela världen, inte minst på Åland. Teorierna om vad som egentligen hände är många men mynnar alla ut i att katastrofen var ett resultat av riktigt usel radarnavigering. Andrea Doria sjönk följande morgon och sammanlagt 56 passagerare och besättningsmän följde med henne i djupet i det som fortfarande hör till USA:s allra värsta sjöfartsolyckor. Stockholm skadades också svårt men lyckades rädda närmare 600 människor från Andrea Doria, vars livbåtar blev oanvändbara till följd av kollisionen, och ta sig i land till New York för egen maskin och med en i det närmaste försvunnen för. Tre månader senare och en miljon dollar fattigare var Stockholm reparerad och återvände till havs.

Äventyren fortsatte. År 1960 såldes Stockholm till den östtyska staten som döpte henne till Völkerfreundschaft och fortsatte driva henne i oceanfart fram till år 1985. Det bär för långt att beskriva alla öden men ett tag tjänstgjorde hon också som flyktingförläggning i Oslo under namnet Fridtjof Nansen. År 1989 såldes hon till italienska köpare som ironiskt nog bogserade henne till Genua, Andra Dorias hemmahamn! Här fick hon det illa klingande smeknamnet ”Ship of Death” av den italienska pressen som inte glömmer så lätt. Man byggde om henne från vattenlinjen och uppåt och inledde en ny era av atlanttrafik.

År 2005 såldes hon till Portugal och döptes om till Athena. På sin väg till Australien år 2008 attackerades hon av pirater på Adenviken och undkom nätt och jämnt med hjälp av vattenkanoner och tur samt amerikanska stridsflyg att bli kapade av sammanlagt tjugonio (!) piratbåtar som likt ilskna jordgetingar kretsade runt henne.

Så sent som i fjol var hennes öde fortsatt osäkert. Till följd av obetalda räkningar låg hon i kvarstad i franska Marseille men då kom dagens ägare, portugisiska Portuscale Cruises in med nya pengar och fräscha idéer och på den vägen är det i dag. Under portugisiskt befäl kom hon med hjälp av lots sakta och majestätiskt in till Mariehamn som vilket annat kryssningsfartyg som helst. Hon kom från St Petersburg, Kronstad och Helsingfors och fortsätter sin resa söderut i kväll.

Jag skrev några rader i Sjöfartstidningen också om detta och andra kryssningsfartyg på Ålandsbesök.
Etthundrasextio meter lång och med linjer som bara riktiga kryssningsfartyg har kom Azores i morse till Mariehamn för en dags upplevelser för passagerarna. 
Det är hisnande att tänka att samma fartyg som i dag lade till i Västerhamn kolliderade med Andrea Doria år 1956 i en av sjöfartshistoriens mest omtalade, -skrivna och analyserade olyckor. 
Inget bogvisir här inte, den smäckra fören byggdes helt ny efter kollisionen med Andrea Doria.
Gammalt och nytt. Azores är byggd 1948, Pommern i bakgrunden fyllde nyligen 111 år medan Cinderella till höger är betydligt yngre med bara 25 år på nacken. 
Det var händelserikt i hamnen denna morgon. När Azores lade till passade Rosella på att smita ut på en av sina många turer till Kapellskär.
En panoramabild över hamnen en vanlig morgon i juli.
Det ryms mycket sjöfartshistoria på en och samma bild. Pommern, Azores, Cinderella och Birka. Så här har sjöfartens utveckling sett ut över tid. 
Ms Arcadia är en annan lyxjakt som anlände till Västerhamn i går, ungefär längs samma rutt som Azores, från St Petersburg och Helsingfors. 
Gästhamnarna i Mariehamn är en fröjd för ögat denna tid på året. Så här borde det se ut betydligt oftare.
Så här såg ms Azores ut när hon hette Stockholm och kolliderade med Andrea Doria år 1956. Tre månader tog det att få fason på fartyget igen.
YouTube-klipp om ms Stockholm, klart sevärt!

Kommentarer

Populära inlägg