Grattis Facebook, 11 i dag

I dag är det elva år sedan Facebook såg dagens ljus i Harvard. Resten är historia och numera är det ingen som tänker på att fenomenet har så få år på nacken. Ändå har det fäst sig i folks medvetanden på ett sätt som antagligen inget annat.

I en skönt upplagd artikel i New York Times från i höstas berättas historien om hur en 26-årig ingenjör och hans medarbetare förändrar folks liv och de facto påverkar både bildning och intellekt. De läser vad du vill läsa och ser till att det kommer i ditt flöde och därmed bekräftar dig själv och dina åsikter. Du är ägd men du kan inte på allvar säga att du inte visste.

I storyn framkommer att en femtedel av världens befolkning eller 1,3 miljarder människor loggar in minst en gång per månad. På Åland fanns 11.000 användare år 2011 och många hävdade att taket var nått. I dag finns 15.000 konton alltmedan färre än någonsin läser papperstidningar och Åland Köp & Sälj har 12.491 medlemmar, det var alltså i morse. Sådana läsarsiffror kan Ålandstidningen, Nya Åland och Ålands radio bara drömma om.

Facebook är en konkret utmanare även till de två åländska tidningshusen (och landskapsradion) som gärna vill kalla sig digitala mediahus men har långt kvar att gå. Digitaliseringen har man ännu inte tagit på allvar av ett väldigt enkelt skäl: det är svårt att tjäna pengar där medan pappret betalar räkningarna.

Facebook är i dag ett folklighetens tempel där djupare insikter förenas med mänskligt skvaller och grammatiska tillkortakommanden. Det är det kaffebord som förr fanns på Zeipels övre våning och i dag står på Mattssons i Godby och på några men allt färre andra platser. Där kommenteras de dagliga utspelen, morgondagens utmaningar och, just det, dagens bästa skvaller. Dilemmat med Facebook är det ansiktslösa. Det skrivs saker om folk som ingen nykter människa skulle kalla någon annan. Det skryts ohämmat om både det ena och det andra i jakten på den perfekta tillvaron. Eller åtminstone bilden av en sådan. Facebook är bäst och sämst samtidigt och det är en prestation i sig.

Vännen Jan Helin på Aftonbladet har elegant sammanfattat Facebook och dess ingenjörers inverkan på oss som människor. Jag kunde inte uttryckt det bättre själv. Hans slutsats:
Vad händer med de artiklar du inte visste att du ville ha? Vad händer med din egna tankeförmåga om du inte blir utmanad? Hur ska du utvecklas som människa om ditt flöde bara består av dig själv?”
Hela texten kan du läsa här.

Min egen slutsats. Facebook har gjort världen mer öppen och följaktligen bättre. Där finns avarter, precis som IRL, och där förekommer övergrepp, som i IRL. Ändå är fördelarna överlägsna då Facebook gör oss alla lite mer tillgängliga. Kanske inte IRL men i tanke och det är alltid en bra början.

Grattis Facebook!


Det är nog sist och slutligen ingen annan elvaåring någonsin i världshistorien som lämnat lika många avtryck som just Facebook.
Men som med allt annat ska det användas med måtta och ordning.
En skojig film om vårt kära FB


Kommentarer

Populära inlägg