Efter brexit kommer fixit

England väljer att lämna EU. Kanske. Det står nu dagarna efteråt klart att väldigt många vill ordna en ny folkomröstning för att få fram ”rätt” resultat. Det är alltså mycket lockande att citera den fyrahundra år gamle Shakespeare och prins Hamlet som sade ”... så gick beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över.”

Brexit är ett resultat av nationalism, brittiskhet, obändig övertygelse om den egna förmågan och en protest mot den kontinent man från England aldrig riktigt förstått. London och Skottland och Nordirland och de yngre ville stanna medan övriga England ville gå. Av de öar som Åland tävlar mot inom ramen för NatWest Island Games (nästa gång på Gotland år 2017) stödde Isle of Wight med en åldrande befolkning brexit medan Guernsey, Jersey, Isle of Man och Gibraltar är EU-anhängare. Särskilt på Gibraltar är man extremt nervös över hur det ska gå i framtiden. En stor del av halvöns arbetare pendlar från Spanien.

Sedan resultatet på midsommaraftons morgon har analyserna gått heta och kritiken mot majoritetens beslut varit tydlig. Frågan är om det är rätt väg att gå. Jag tror att ju hårdare tonen blir mot England, desto mer övertygade blir britterna om att de gjorde rätt. All fokus borde i detta nu sättas på att konstruktivt och metodiskt ordna till EU så man kan undvika att fler lämnar unionen. EU har lyckats skapa fred men ännu inte sämja och här spelar debatten en viktig roll. Vi som tycker engelsmännen gjorde fel borde ägna kraft åt att leda på rätt, inte fördöma. Vi måste hitta fixit som en motvikt till brexit.

Lyckas det kanske splittringen kan undvikas och det vinner vi alla på.
En väldigt beskrivande förstasida lyckades Metro få till.

Kommentarer

Populära inlägg